- 0 kr
Hur mycket ljus får man från en 200Ws blixt?
Här är ett praktiskt exempel.
Vi har placerat studioblixten på så långt avstånd som möjligt från motivet, bara för att bevisa hur mycket ljus man får från en 200Ws blixt. Blixten hamnade på 6 meters avstånd från motivet, som är vår skyltdocka framför en svart pappersbakgrund. Blixten är på 200Ws och inställd på full styrka. En studioblixt avger generellt betydligt mera ljus än en fast belysning, då blixten avger ljuset under extremt kort tid (brinntid).
Exponeringen blev 1/60 sekund, bländare f/13 och ISO100.
(Syftet med bilden är bara att visa hur mycket ljus som man får från en 200Ws-blixt.)
I verkligheten så hade man sänkt ljusstyrkan på blixten och valt en större bländare (t.ex f/8) för att få kortare skärpedjup. Man hade också placerat motivet längre från bakgrunden och valt att placera blixten så att ljuset inte träffar den svarta bakgrunden. Man kan även använda ljusformare för att styra och påverka ljuset.
Samma exponering, dvs 1/60 sekund, bländare f/13 och ISO100.
(Syftet med bilden är bara att visa hur mycket ljus som man får från en 200Ws-blixt.)
Fast nu har vi använt en Godox Witstro AD200 på 6 meter, inställd på Manuellt, full effekt och med speedlite-huvudet. Notera skillnaden på skyltdockans skugga mellan bilderna, en effekt som förklaras på vår faktasida om studiobakgrunder.
Normalt så använder man minst 2 ljuskällor vid fotografering och paraply/softboxar för att få mjukare ljus.
Om man ska plåta samma motiv utan blixt, så får man öppna upp bländaren till f/5.6, samt höja ISO till skyhöga 2000, för att se konturerna av vår skyltdocka. (annars så blir bilden kolsvart)
Fotnot: Olika fabrikat av studioblixtar med samma effekt (Wattsekunder) kan ge olika mycket ljus. Därför är det ofta bättre att använda ledtalet (engelska: Guidenumber) när man jämför ljusstyrkan på olika blixtar. Ledtalet kan också användas för att räkna ut hur mycket ljus man får på olika avstånd.